VAC-L600H: Plockning med format.

Sedan 2016 är i och med Mark III det tredje utvecklingsstadiet i Horizons StitchLiner-produktfamilj ute på marknaden. Den variabla broschyrhäften för industriell produktion sätter sedan dess nya standarder inom broschyrtillverkningen vad det gäller precision och automatisering. Nu har Horizon också genomfört en grundöversyn på den plockmaskin, med vilken arken matas till broschyrhäften. Med individuell lufttillförsel i varje station drar den nya VAC-L600H också av svåra papper och format felfritt.

1989, för exakt 30 år sedan, lanserade Horizon den första vertikala plockmaskinen för enskilda ark. I takt med de ändrade kraven från bokbindare och tryckerier har VAC-serien sedan dess utvecklats och diversifierats för olika tillämpningar. Lagom till 30-årsjubileet presenterar Horizon nu den senaste modellen, VAC-L600H, som märkbart har förbättrats gällande både produktivitet och ergonomi, vilket torde vara lika glädjande för entreprenörer som för operatörer.

Modulärt utbyggbart.

VAC-L600H har sex laddstationer som vardera rymmer arklängder upp till 610 mm. Detta gör plocktornet till det perfekta komplementet till StitchLiner Mark III för att producera broschyrer i A4 liggande format. Systemet är modulärt utbyggbart till upp till sex torn à sex stationer. Därigenom kan broschyrer på upp till 144 sidor produceras. För att även breda ark ska kunna läggas i på ett säkert och bekvämt sätt har stationernas geometri optimerats.

Optimerad lufttillförsel.

Den huvudsakliga fördelen med den nya modellen är styrningen av luften till stationerna. Individuell och optimerad lufttillförsel från två fläktar separat för varje station och tillförlitliga sugtrumsiläggare gör att pappersindragningen blir säker. Överlappning, hastighet, sug- och blåsluft är individuellt inställbara och möjliggör bearbetning av svåra papper och format. Detta ger, för operatören, även en betydligt reducerad ljudnivå. Positivt för driftskostnaderna är också energiförbrukningen, som med 1,6 kWh per torn ligger 30 % lägre än föregångsmodellerna.

Hög prestanda för industriell produktion.

I plockläget kan VAC-L600H bearbeta upp till 9 900 satser per timme. I kombination med t.ex. StitchLiner Mark III kan upp till 6 000 stående A4-broschyrer eller 5 300 liggande A4-broschyrer produceras i timmen. Verklig non-stop-drift är möjlig tack vare den integrerade förstaplingsmöjligheten. Om högst hälften av stationerna behövs för ett jobb kan den andra hälften laddas under maskinens gång. Innan den första stationen körs tom växlar Touch&Work-styrningen automatiskt till den andra påfyllningen. VAC-L600H kan efter eget önskemål mata ut åt vänster eller åt höger. Det gör att ett stapelsänkbord kan anslutas på höger sida och en broschyrtillverkningsenhet på vänster sida för att bearbeta två olika jobb samtidigt utan att behöva ändra om.

Med den integrerade digitala funktionen är VAC-L600H också en digital matare. Sekventiellt tryckta ark kan på så vis dras av från alla sex stationer och bearbetas till satser eller broschyrer. Därmed är plockmaskinen idealiskt utrustad för hybridproduktioner från offset- och digitaltryck.

Oktober 2019