Straub Druck + Medien: Horizon SmartStacker betalar sig på rekordtid.

"Marknaden visar vägen"; genom att konsekvent tillämpa detta och med stor entreprenörsanda har Francisco Martinez under de senaste åren styrt Straub Druck +Medien AG (www.straub-druck.de) på en framgångsrik kurs. För att uppnå detta måste VD:n, med rötter i Spanien ,bryta upp många gamla strukturer och istället införa toppmoderna arbetsflöden och produktionsteknik. Straub har investerat omkring fyra miljoner Euro sedan 2013, däribland omkring 500 000 Euro enbart för anpassade, datorstödda arbetsflöden. Bland annat införskaffades Horizon SmartStacker och ytterligare Horizon-lösningar för falsar och stansar. "Små och minimala upplagor bestämmer produktionsvardagen idag" enligt Martinez. "Individualisering och anpassning är de centrala trenderna. Dessutom förväntar sig kunder en snabb hantering."

SmartStacker ersätter flera maskiner.

Horizon SmartStacker är en integrerad lösning som förenar trimning, uppsamling och stapling i en enhet. Med JDF-styrning trimmas utmatningsformat från B2 till 100 x 105 mm i upp till 28 separata produkter och plockas och staplas av i rätt ordning. I B2-format ligger hastigheten på 4 600 ark i timmen. Det gör SmartStacker idealisk för tillämpningar såsom affischer, fotoböcker, vykort, omslag och limbindningar, broschyrer eller bruksanvisningar. "Tidigare var vi tvungna att lägga ut vissa produkter på entreprenad som ofalsade ark." Nu gör vi det själv och har bättre kontroll på kvalitet och produktionstid" säger Martinez.

Straub Druck + Medien använder SmartStacker i kombination med fyra HP Indigo-system och JetPress 720S från Fujifilm. Order startas nearline av palliläggare via försättsblad och streckkod. Genom att överföra datan från orderärendet krävs ingen manuell inställning. I jämförelse med konventionella planskärmaskiner uppnås på så sätt en stor tidsvinst som även möjliggör lönsam produktion av enstaka order. Gentemot andra maskiner för trimning och plockning uppskattar Martinez hastighetsvinsten hos SmartStacker till 400 procent plus dubbelproduktion. Två till tre konventionella lösningar blir enligt honom överflödiga på grund av SmartStacker – och i förlängningen även motsvarande personalbehov. "För att utveckla vårt företag var beslutet om SmartStacker en vändpunkt", säger Francisco Martinez. "Vi har många order där produktionen måste sammanföras. Ända till förra året sysselsatte vi sex till sju personer bara för att manuellt sköta den här uppgiften. Idag gör SmartStacker allt detta själv."

Flexibelt personalbehov med TOUCH & WORK.

Med TOUCH & WORK-tekniken ger Horizon operatören stöd med en pekskärm i färg och ett intuitivt menysystem. Alla verktyg ställs in helt automatiskt och med en precision som inte kan uppnås manuellt, varigenom omställningstider och makulaturer begränsas till ett minimum. Repetitionsorder kan öppnas utan problem från minnet så att omställningstiden kortas ned ytterligare. "SmartStacker kräver endast en operatör. I hela företaget har redan fem medarbetare kvalificerat sig för detta", säger Martinez. "Vid ökat behov eller i sjukdomsfall kan vi då agera mycket mer flexibelt." Genom de hittills uppnådda besparingarna vid skärning och plockning har investeringen redan lönat sig, men Francisco Martinez ser ytterligare potential: "Med fem timmar per dag har SmartStacker gjort skäl för sig från dag ett. Till början av 2016 planerar vi en daglig drifttid på åtta timmar som då skulle kunna finansiera inköpet av en andra SmartStacker. Och i 24-timmars-drift återstår ändå dessutom åtta timmars produktionstid för ytterligare potential. Sett till avskrivningen är SmartStacker ett kraftpaket."

Horizon passar Straub.

För företag som nu vill möta de förändrade marknadsvillkoren har Francisco Martinez ett tydligt råd: "Var beredd att göra upp med förlegade seder. Fortsätt inte som hittills bara av vanans makt. Det betyder även att inte låta sig bländas av renommerade namn vid investeringsbeslut. Varje maskin måste passa till den faktiska utbudsstrukturen – idag, inte någon gång." För SmartStacker ser Martinez en betydande potential i detta läge: "Så många tryckerier sysselsätter två till tre personer per skärmaskin. Här lönar det sig att fundera på en SmartStacker. För om man ser till vad maskinen presterar måste man säga: Priset är mycket skäligt. Vår investering har definitivt gett avkastning."

Augusti 2016